Kontrollerar din verkstad balanseringen av däck?

Kontrollerar din verkstad balanseringen av däck?

Skakar ratten i bilen? Och är körkomfort hela vägen ner? Vibrationer från ratten indikerar vanligtvis att något är fel i bilen. Den typiska orsaken till vibrationer i ratten är att hjulen inte är ordentligt balanserade och att däcktrycket kan vara för lågt. Däckbalansering är extremt viktigt eftersom kontaktytan mellan vägen och däcken är avgörande för

Skakar ratten i bilen? Och är körkomfort hela vägen ner? Vibrationer från ratten indikerar vanligtvis att något är fel i bilen. Den typiska orsaken till vibrationer i ratten är att hjulen inte är ordentligt balanserade och att däcktrycket kan vara för lågt.

Däckbalansering är extremt viktigt eftersom kontaktytan mellan vägen och däcken är avgörande för bilens säkerhet. Om däcken inte balanseras tillräckligt bra riskerar du att kunderna går fel och i värsta fall förlorar sina liv.

Som en workshop har du därför ett stort ansvar för att balansera och montera däck på bilar är 100% i ordning.

Vad kan vara fel med däcket?

Däckets balansering kan vara bra när bilen lämnar din verkstad, men när tiden går och bilen används mer, kommer däcken att tendera att ge plats och slitage. Därmed riskerar kunderna att däcket kommer i obalans.

Obalansen kan leda till att däcket inte plötsligt väger detsamma hela vägen eftersom trycket är fördelat på olika sätt. Därför är det alltid en bra idé att uppmuntra kunder att mäta däcktrycket själva regelbundet. Om däcktrycket inte är korrekt kommer också däckets livslängd att försämras avsevärt. Om däcket är obalanserat och däcket inte matchar, kommer bränsleförbrukningen också att öka med 3-4% beroende på hur fel det är. Ett däck med lågt tryck kommer snabbt att bli varmt på grund av dålig kontakt med vägen och kan därför också riskera att skada bilen – och i värsta fall hoppa.

Däckets vikt är också avgörande. Om det inte väger detsamma hela vägen kan det vara snett och bara ge bort de ovannämnda vibrationerna i bilen. Förutom vibrationer i bilen kan det krokiga hjulet orsaka problem med lager och upphängning i bilen. Det betyder mer än du kanske tror. Bilen utsätts därför för extra slitage om däcken missbrukas. ABS- och EBS-bromsarna är också föremål för reducerad funktion om inte däck och däcktryck observeras.

Lösningen för obalanserade däck finns tillgänglig i god service

Det är självklart kundens ansvar att hålla ögonen på sina däck, men du som sin verkstad kan uppmuntra dem att regelbundet komma in för en fri däcktryckskontroll. Underhålla god service och bidra till att skapa ökad trafiksäkerhet.

För att lösa problemet med däck obalans måste synergi skapas. Däcken måste vara balanserade. En bra investering för din verkstad är därför att köpa ett däckmonteringssats.

På detta sätt kan du säkerställa korrekt däckmontering och balansera däcken beroende på däckens storlek och vikt. Två av de viktigaste parametrarna för säker körning på vägen.

En balanseringsmaskin visar hur mycket vikt som ska läggas på det individuella däcket så att vikten återigen är jämnt fördelad. Om kunden har räckt med däcket för länge och däcket är för snett, blir den bästa lösningen att kasta däcket och köpa en ny.

Redaktion
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel