Minska skärmtiden och bli mer effektiv

Minska skärmtiden och bli mer effektiv

Som läsare av Technotes.se är du förmodligen någon som spenderar många timmar om dagen vid en skärm, och tycker om det. Kanske använder du din dator och din mobiltelefon för de flesta sysslor, både i arbetet och privat. Det råder ingen tvekan om att digitala lösningar i datorn och smartphonen kan effektivisera ditt liv, men

Som läsare av Technotes.se är du förmodligen någon som spenderar många timmar om dagen vid en skärm, och tycker om det. Kanske använder du din dator och din mobiltelefon för de flesta sysslor, både i arbetet och privat. Det råder ingen tvekan om att digitala lösningar i datorn och smartphonen kan effektivisera ditt liv, men faktum är att för mycket skärmtid gör dig mindre effektiv. Forskning har nämligen visat att det har en dålig inverkan på din sömn. Eftersom man ofta sitter ner när man använder dator eller smartphone kan det även leda till ergonomiska besvär, vilket också gör dig mindre effektiv.

Minska din interaktiva skärmtid

När man inom forskningen talar om skärmtid är det främst den så kallade interaktivaskärmtiden man talar om – det vill säga, den tid du spenderar vid enheter du hela tiden behöver interagera med; datorn, telefonen och surfplattan. Prova att 60-90 minuter innan läggdags inte att använda några interaktiva enheter, och chansen är stor att du känner dig piggare bara efter ett par veckor. Detta eftersom din hjärna får varva ner och koppla av en stund innan läggdags, vilket gör det lättare både att somna och att få en ordentlig djupsömn.

Roliga filmer bra för sömnen

Känner du inte för att läsa en bok eller göra någonting annat “analogt” stunden innan du går och lägger dig? Ingen fara! Det är nämligen ingen fara att exempelvis knäppa på en lättare film som får dig att skratta. Viss forskning har faktiskt visat att en lättsmält komedirulle innan sängdags till och med kan ge positiva resultat för din sömn, eftersom det tillåter din hjärna att slappna av. Sedan är ju den gamla devisen om att ett skratt förlänger livet ständigt gällande. Bläddra bland massvis av roliga filmer här, och se om komedifilm innan läggdags kan hjälpa även dig till en bättre sömn.

redaktionen
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel