Mer om fackverk

Mer om fackverk

Vad är fackverk? De flesta som är bekanta med begreppet arbetar inom bygg eller industribranschen så det är helt ok ifall du inte riktigt bekantat dig med termen. Fackverk har två betydelser. Den ena är att den står för en konstruktions- och dimensioneringsmetod som används som bärverk i när man till exempelvis bygger broar. Tanken

Vad är fackverk? De flesta som är bekanta med begreppet arbetar inom bygg eller industribranschen så det är helt ok ifall du inte riktigt bekantat dig med termen.

Fackverk har två betydelser. Den ena är att den står för en konstruktions- och dimensioneringsmetod som används som bärverk i när man till exempelvis bygger broar. Tanken är att dess låga vikt kombineras med en god bärighet. Fackverk står även för den teknik som används vid bygg av korsvirkeshus.

Idag finns det olika typer av fackverkskonstruktioner däribland fackverksbalk och fackverkstakstol.

Fördelar med fackverk

Vilka är fördelarna med fackverk?

Belastningarna som fackverket är utsatt för kan delas på två – dragkrafter eller tryckkrafter eller den så kallade kompression. Ifall en triangelsida utsätts enbart för dragkrafter, är det möjligt att ersätta stången med en stållina. Den ersättningen kan innebära flera fördelar:

  • Vikten på fackverket reduceras då stållinan väger mindre än stången
  • Mindre vindlast
  • Glappen i knutpunkterna minskas
  • Ett sådant byte innebär en lägre kostnad

Observera att det inte går att byta ut stången åt alla fackverk. För att möjliggöra ett sådant utbyte ska en expertbedömning av kompressionen utföras.

Regelverk måste följas

Fackverk (och alla stålkonstruktioner för den delen) ska följa gällande regelverk. Tänk på att sådana typer av konstruktioner ska tåla kraftiga drag-, och tryckkrafter. Ifall de inte är byggda i enlighet med föreskrifterna kan det uppkomma problem och olycksfall.  Fackverkskonstruktionen kan användas vid byggen där fria ytor önskas. Ett exempel är sportarenor och konferenscenter. De är också ett populärt val för industribyggnader. Därför är det väldigt viktigt att de konstrueras på ett rättfärdigat sätt.

Ifall du behöver anlita en tillverkare och leverantör av fackverk är det av väsentlig betydelse att kontrollera att denne arbetar i enlighet med aktuella regelverk. Gör en förundersökning på nätet eller fråga någon kollega eller bekant som redan använt sig av sådana typer av tjänster. Rekommendationer är väldigt viktiga vid sådana typer av val.

 

 

redaktionen
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel