Kan det betala sig att uppgradera sina vitvaror?

Kan det betala sig att uppgradera sina vitvaror?

Hur ekonomiska är dina vitvaror egentligen? Och är de små miljöbovar? Om vi skall vara ärliga, så tro jag att långt de flesta av oss inte byter ut vitvaror som kyl & frys, tvättmaskin, diskmaskin och torktumlare, förrän den gamla går sönder. Men ofta håller de i många år, vilket kan kännas bra, och att

Hur ekonomiska är dina vitvaror egentligen? Och är de små miljöbovar? Om vi skall vara ärliga, så tro jag att långt de flesta av oss inte byter ut vitvaror som kyl & frys, tvättmaskin, diskmaskin och torktumlare, förrän den gamla går sönder. Men ofta håller de i många år, vilket kan kännas bra, och att man får mycket för pengarna. Men vitvarorna är inte annorlunda än andra teknologiska apparater, och de utvecklas hela tiden. Detta även om de på utsidan ser nästa likadana ut, som det gjorde för 20 år sedan.

Kyl & Frys

Moderna kyl & frys, med energimärkningen A+++ förbrukar ca hälften av den ström som de flesta liknande kyl & frys gjorde för 10 år sedan. Är din och eller frys ännu äldre, drar den nog uppemot 3x så mycket el som en ny i klass A+++ gör. Dessutom så har de moderna modellerna ofta andra smarta funktioner, såsom självavfrostning och liknande, som även de kan vara med till att spara energi. Visst kostar det ett par tusenlappar extra att byta ut kyl och frys ”före det är dags”, men det kan alltså intjänas i det långa loppet.  Dessutom gör du miljön en tjänst. (källa: Energimyndigheten)

Tvättmaskiner & Torktumlare

Precis som när det gäller kyl och frys, drar de nya modellerna med A+++ märkning mindre el än de äldre modellerna. OBS! Det gäller endast när man väljer modeller med den bästa energimärkningen, som alltså är A+++. Men de moderna tvättmaskinerna har även andra funktioner, som kan hjälpa dig att spara in på driftkostnad, samt göra dig mer klimatsmart. Du kan välja en av de många modeller, exempelvis från Miele, Electrolux eller Bosch, som har automatisk dosering av tvättmedel. Studier har visat, att de flesta av oss överdoserar tvättmedel när vi själva skall dosera. Det sliter extra på kläderna, att överdosera. Men framförallt är det spill av både pengar och miljö.

Smarta vitvaror

De finns modeller idag, av såväl tvättmaskiner, diskmaskiner, torktumlare och kyl & frys, som kan kopplas upp med en app. Den fördel det ger, är att du kan styra maskinerna via en smartphone eller surfplatta. På så sätt kan man starta en tvätt från distans, i lagom tid till att det är klart när du kommer hem. Det samma gäller med torktumlare. När vitvarorna står och kör på standby längre än nödvändigt, så slösar de också resurser. Här har bland annat Siemens och Bosch en lösning som samlar alla dina vitvaror, om de är av något av de två fabrikaten.

redaktionen
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel